Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Το διαστημικό λεωφορείο Endeavour έτοιμο για εκτόξευση στις 16 Μαΐο


printer friendly page
Το Endeavour στην εξέδρα απογείωσης


 
11 May 2011
Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν τη Δευτέρα στο Διαστημικό Κέντρο Kennedy στη Φλόριδα, οι ειδικοί της NASAEndeavour, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 16 Mαΐου, στις 15:56 ώρα Ελλάδος (12:56 GMT).
 
Την περασμένη Παρασκευή, οι ειδικοί της NASA είχαν συμφωνήσει στην επιμήκυνση της διάρκειας της αποστολής STS-134 στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από 14 ημέρες σε 16 ημέρες.
ανακοίνωσαν τη νέα ημερομηνία και ώρα της εκτόξευσης του διαστημικού λεωφορείου
Ωστόσο, οι μηχανικοί στο Διαστημικό Κέντρο Kennedy συνεχίζουν τις εργασίες επιδιόρθωσης στο υδραυλικό σύστημα του διαστημικού λεωφορείο, στο οποίο παρουσιάστηκε πρόβλημα στις 29 Απριλίου, λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη εκτόξευσή του.
Παρόλο που ο λόγος για τον οποίο παρουσιάστηκε πρόβλημα δεν έχει διαπιστωθεί με ακρίβεια, οι τεχνικοί προχώρησαν σε αντικατάσταση των ηλεκτρονικών συστημάτων που μπορεί να συνέβαλλαν. Συγκεκριμένα, ένα κιβώτιο διακοπτών αντικαταστάθηκε, ενώ σειρά από δοκιμασίες πραγματοποιούνται σε εννέα συστήματα του Endeavour που τροφοδοτούνται από το νέο κιβώτιο.  


Δοκιμάζοντας τη λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων
Το διαστημικό λεωφορείο διαθέτει τρεις συνολικά μονάδες που παρέχουν την απαραίτητη ισχύ για ελιγμούς κατά τη διάρκεια της απογείωσης και προσγείωσης. Προκειμένου η ροή καυσίμου προς τις μονάδες ισχύος να παραμένει αδιάκοπη στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στο διάστημα, έχουν προστεθεί ειδικά συστήματα θέρμανσης.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς της NASA, όλες οι μονάδες ισχύος, όσο και τα συστήματα θέρμανσης θα πρέπει να βρίσκονται σε λειτουργία κατά την απογείωση. Ωστόσο, κατά την πρώτη απόπειρα απογείωσης του Endeavour, ένα από τα συστήματα θέρμανσης παρουσίασε προβλήματα λειτουργίας. Οι μηχανικοί εντόπισαν το κιβώτιο διακοπτών με το οποίο ήταν συνδεδεμένο και το αντικατέστησαν.
Παράλληλα, το χρονοδιάγραμμα της αποστολής STS-134 μελετήθηκε με λεπτομέρεια και νέοι υπολογισμοί έδειξαν ότι όλοι οι στόχοι της μπορούν να επιτευχθούν ακόμα και εάν αποχωρήσουν από το Διαστημικό Σταθμό τρεις αστροναύτες.
Το αρχικό πρόγραμμα προβλέπει ότι ο Ιταλός αστροναύτης Paolo Nespoli και δύο συνεργάτες του θα επιστρέψουν στη Γη στις 23 Μαΐου με ένα διαστημόπλοιο Soyuz, ενώ το διαστημικό λεωφορείο Endeavour θα είναι προσδεμένο στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
http://www.esa.int/esaCP/SEMCLDJSDNG_Greece_0.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου