Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Περισσότερες από δύο εκατομύρια πρώτες πτήσεις

printer friendly page
Eικόνα από την «πρώτη πτήση» στο διάστημα



21 April 2011
Από τις 12 Απριλίου όταν πρωτοπαρουσιάστηκε, η ταινία με την αναπαράσταση της πρώτης πτήσης του Yuri Gagarin στο διάστημα έχει παιχθεί περισσότερες από 2,6 εκατομμύρια φορές. Το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας γυρίστηκε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από τον αστροναύτη της ΕSA, Paolo Nespoli.
 
Η πρώτη πτήση του ανθρώπου στο διάστημα πριν από 50 χρόνια διήρκησε μόλις 108 λεπτά. Ο Yuri Gagarin πετώντας με το διαστημόπλοιό του, Vostok-1, γύρω από τη Γη έγινε ο πρώτος άνθρωπος να δει τη θέα από το διάστημα: μυριάδες αστέρια να λαμπυρίζουν στο σκοτεινό ουρανό, ένας φωτεινός  'Ηλιος και η μαγευτική Γη.
Η στιγμή που αντίκρυσε τον πλανήτη μας από το παράθυρο του διαστημοπλοίου του ήταν ίσως και η πιο σημαντική του ταξιδιού του στο διάστημα. Σε μία προσπάθεια να αποτυπωθεί με ακρίβεια η μοναδική θέα που τόσο μάγεψε τον Yuri Gagarin, παλαιότερα γυρίσματα συνδυάστηκαν με νέα από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.  

Eικόνα από την «πρώτη πτήση» στο διάστημα

Η ιδέα απλή, αλλά δύσκολη στην υλοποίηση

«Όταν ο Gagarin επέστρεψε από το ταξίδι του στο διάστημα, όλοι ήθελαν να μάθουν πως ήταν,» λέει ο σκηνοθέτης Christopher Riley, ο οποίος είχε την ιδέα για την ταινία ‘First Orbit’ («Πρώτη πτήση» στα ελληνικά).
«Αυτό που οι περισσότερο ήθελαν να ρωτήσουν ήταν: πως φαίνεται η Γη από εκεί πάνω; Και αυτό ήταν κάτι που μονάχα ο Gagarin γνώριζε εκείνη τη δεδομένη στιγμή.»
Και έτσι ξεκίνησε να επαναλάβει την πτήση του Vostok-1 και η ESA συμφώνησε να βοηθήσει. Μαζί με το Gerald Ziegler, μηχανικό από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων, υπολόγισαν πότε ακριβώς ο Διαστημικός Σταθμός θα βρισκόταν στο σημείο από το οποίο πέρασε ο Gagarin την ίδια στιγμή της ημέρας. 
 


O σκηνοθέτης της ταινίας Christopher Riley
Το φως και όλες οι συνθήκες έπρεπε να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά σε ότι είδε ο Gagarin μετά την εκτόξευση στις ακτές της θάλασσας Αράλη, στις 06:07 GMT, όταν κατευθύνθηκε προς τη νυχτερινή πλευρά της Γης, πέταξε πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό για να συναντήσει το φως της μέρας πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, διέσχισε την Aφρικανική ήπειρο, πριν επιστρέψει εκεί από όπου ξεκίνησε, στις 07.55 GMT.
Mε τη βοήθεια των Roland Luettgens και Giovanni Gravili της ESA, ο Gerald και ο Christopher κατάφεραν να βρουν ανάμεσα στις σημειώσεις του Gagarin κάποιες ενδείξεις για τη γωνία από την οποία αντίκρυσε τη Γη, και άλλες λεπτομέρειες, που δώθηκαν στη συνέχεια στο πλήρωμα του Διαστημικού Σταθμού.
Ο Christopher δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει δορυφορικές εικόνες, καθώς οι λήψεις από ανθρώπινο χέρι, παρόλο που μπορεί να είναι γεμάτες λάθη και άλλες ατέλειες, είναι πιο αυθεντικές. 
 


O Paolo Nespoli σε ρόλο καμεραμάν
Ο Paolo Nespoli πίσω από την κάμερα

Η ESA φρόντισε έτσι ώστε τα γυρίσματα να προστεθούν στο καθημερινό πρόγραμμα των αστροναυτών στο Διαστημικό Σταθμό και, μετά από το πρώτο δοκιμαστικό γύρισμα τον περασμένο Νοέμβριο από τον αστροναύτη της NASA Doug Wheelock, ανέλαβε ο Paolo Nespoli.
Ο ίδιος ο Nespoli δεν εμφανίζεται στην ταινία, παρά μονάχα καθώς ο Διαστημικός Σταθμός βρίσκεται πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό και κατευθύνετε προς τη ημερήσια πλευρά της Γης, μπορεί κανείς να διακρίνει το είδωλό του στο παράθυρο καθώς κινείται προς την κάμερα. 
 

Eικόνα από την «πρώτη πτήση» στο διάστημα


Υπάρχει, ωστόσο, μία διαφορά ανάμεσα στην ταινία ‘First Orbit’ και την πρώτη πτήση του Gagarin: το φεγγάρι.
«Καθώς ο Gagarin κινήθηκε προς τη νυχτερινή πλευρά της Γης στις 12 Απριλίου 1961, αντίκρυσε μία ημισέληνο,» εξηγεί ο Christopher.
«Σύμφωνα με την αυτοβιογραφία του ‘Road to the Stars’, αναζήτησε από περιέργεια να δει το φεγγάρι, αλλά αυτό βρισκόταν πέρα από το οπτικό του πεδίο. ‘Δεν πειράζει,’ σημείωσε, ‘Θα το δω την επόμενη φορά.’»
Ο Gagarin δεν είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει στο διάστημα για δεύτερη φορά, αλλά ο Christopher προσέθεσε το φεγγάρι στην ταινία του. 
 

Η θέα από το πανοραμικό παρατηρητήριο <i>Cupola</i>
 
«O Paolo δεν έχει δει ακόμα την ταινία, αλλά ανυπομονεί να την δει μόλις επιστρέψει από το Διαστημικό σταθμό,» επισήμανε ο Roland Luettgens, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος για της αποστολές της ESA στο Κέντρο Ελέγχου Columbus και έχει μεταφέρει στον Paolo τα νέα για την επιτυχία της ταινίας.
«Είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που συμμετείχε και ο ίδιος στο γύρισμα της ταινίας και στέλνει πολλούς χαιρετισμούς σε όλους όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωσή της.»
Την ταινία μπορεί να παρακολουθήσει κανείς δωρεάν στοwww.firstorbit.org, καθώς και στο YouTube. Στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας μετά την ανάρτισή της, η ταινία έχει παιχθεί περίπου 2,6 εκατομμύρια φορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου