Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Μια διαστημική στρατηγική για την Ευρώπη

Η προτεινόμενη στρατηγική θα συμβάλει στον μεγαλύτερο συντονισμό των επενδύσεων, στην τόνωση της ανάπτυξης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Η ΕΕ διαθέτει ήδη - για στρατηγικούς και οικονομικούς λόγους - τα δικά της προγράμματα διαστημικής πλοήγησης και γαιοσκόπησης - τα προγράμματα EGNOS, Galileo και GMES (Παγκόσμια Παρακολούθηση του Περιβάλλοντος και της Ασφάλειας).
Η Επιτροπή επιθυμεί να αναπτύξει περαιτέρω τα προγράμματα αυτά με τη χάραξη κοινής στρατηγικής για το διάστημα DeutschEnglishfrançais . Στόχος της στρατηγικής αυτής είναι να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία και την πρωτοκαθεδρία της ΕΕ παγκοσμίως στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας.
Το EGNOS, το πρώτο πρόγραμμα της ΕΕ για τη δορυφορική πλοήγηση, βρίσκεται ήδη σε λειτουργία σε όλη την Ευρώπη, παρέχοντας μεταξύ άλλων μια υπηρεσία που καθιστά ασφαλέστερα τα αεροπορικά ταξίδια. Με το Galileo η Ευρώπη θα έχει τη δική της υπηρεσία παγκόσμιας δορυφορικής πλοήγησης, η οποία δεν θα χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς και θα είναι τελείως διαφορετική από το σύστημα GPS των ΗΠΑ. Το GMES - το σύστημα γαιοσκόπησης της ΕΕ - θα είναι έτοιμο το 2014.
Στρατηγικός σχεδιασμός
Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής προτείνονται τα εξής:
  • ολοκλήρωση των προγραμμάτων Galileo και GMES και ανάπτυξη δέσμης νέων υπηρεσιών για τις επιχειρήσεις, τις κυβερνήσεις και το ευρύ κοινό
  • βελτίωση του προγράμματος GMES για την παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής με μεγαλύτερη ακρίβεια
  • βελτίωση της ικανότητας της ΕΕ να παρακολουθεί τις θάλασσες και τα σύνορά της και να αντιδρά αποτελεσματικά σε κρίσεις - στην ΕΕ και σε άλλα μέρη του κόσμου
  • δημιουργία ενός συστήματος που θα προστατεύει τους δορυφόρους επικοινωνίας και άλλες ζωτικές διαστημικές υποδομές από τα διαστημικά σκουπίδια, τους αστεροειδείς και την ηλιακή ακτινοβολία
  • συμμετοχή της ΕΕ στην εξερεύνηση του διαστήματος
  • εξασφάλιση σε όλες τις χώρες της ΕΕ πρόσβασης στο διάστημα και στον διεθνή διαστημικό σταθμό
  • χάραξη βιομηχανικής πολιτικής για το διάστημα μαζί με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και τις χώρες της ΕΕ
  • αύξηση των επενδύσεων για τη διαστημική έρευνα και συναφείς καινοτόμες τεχνολογίες
  • αξιοποίηση των επιτευγμάτων της διαστημικής τεχνολογίας για τις μεταφορές, το περιβάλλον, την ασφάλεια, την άμυνα και τις τεχνολογίες πληροφορικής
Οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση
Η διαστημική βιομηχανία συμβάλλει άμεσα στη στρατηγική της ΕΕ Ευρώπη 2020 για την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση. Η δημιουργία καλύτερων συστημάτων τηλεπικοινωνιών, πλοήγησης και περιβαλλοντικής παρακολούθησης οδηγεί τις επιχειρήσεις στην ανάπτυξη νέων, καινοτόμων υπηρεσιών. Έτσι, δημιουργούνται θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, εξασφαλίζονται περισσότερες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και αναπτύσσονται τεχνολογίες σε άλλους τομείς εκτός του διαστημικού.
Η ευρωπαϊκή διαστημική βιομηχανία έχει σήμερα ετήσιο κύκλο εργασιών 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ και απασχολεί 31.000 άτομα. Οι έντεκα σημαντικοί ευρωπαϊκοί φορείς εκμετάλλευσης δορυφόρων έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών 6 δισεκατομμυρίων ευρώ και απασχολούν 6.000 άτομα.
Επόμενα βήματα
Η Επιτροπή θα εξετάσει συγκεκριμένες προτάσεις εντός του 2011, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων για την προτεινόμενη στρατηγική. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου