Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος 2022 (Ινστιτούτο Αστροφυσικής-ΙΤΕ)

 

Σήμερα ,ο Όμιλος,με τον θεσμό της την ΑΣΤΡΟΠΥΛΗ. το Πειραματικό σχολείο Σερρών και το ΕΚΦΕ  Β /θμιας Σερρών γιορτάζουν στο αύλειο χώρο του σχολείου την Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος.

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος είναι μια διεθνής γιορτή της επιστήμης και της τεχνολογίας και της συμβολής τους στη βελτίωση της ανθρώπινης κατάστασης. Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε το 1999 ότι η Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τις 4 έως τις 10 Οκτωβρίου. Αυτές οι ημερομηνίες μνημονεύουν δύο γεγονότα:

  • 4 Οκτωβρίου 1957: Εκτόξευση του πρώτου ανθρωπογενούς δορυφόρου της Γης, Sputnik 1, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την εξερεύνηση του διαστήματος
  • 10 Οκτωβρίου 1967: Η υπογραφή της Συνθήκης για τις Αρχές που διέπουν τις Δραστηριότητες των Κρατών στην Εξερεύνηση και τις Ειρηνικές Χρήσεις του Εξωτερικού Διαστήματος, συμπεριλαμβανομένης της Σελήνης και άλλων Ουράνιων Σωμάτων.

Πού και πώς γιορτάζεται η Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος;

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος αποτελείται από εκδηλώσεις διαστημικής εκπαίδευσης και προβολής που πραγματοποιούνται από διαστημικές υπηρεσίες, αεροδιαστημικές εταιρείες, σχολεία, πλανητάρια, μουσεία και λέσχες αστρονομίας σε όλο τον κόσμο σε ένα κοινό χρονοδιάγραμμα. Αυτά τα συγχρονισμένα διαστημικά γεγονότα προσελκύουν μεγαλύτερη προσοχή του κοινού και των μέσων ενημέρωσης. 

Σημαντικά σημεία της Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος 2022

Η βιωσιμότητα στο διάστημα σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο η ανθρωπότητα χρησιμοποιεί το διάστημα, το πιο πιεστικό, την τροχιακή περιοχή που περιβάλλει τη Γη - η ίδια ένας πεπερασμένος πόρος. 

Στις αρχές του 2021, υπήρχαν 6.542 δορυφόροι που καταγράφηκαν αυτή τη στιγμή σε τροχιά από τον ΟΗΕ. Προκειμένου να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των μελλοντικών διαστημικών δραστηριοτήτων, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα διαστημικά σκουπίδια μπορούν να καθαριστούν και να μην αποτελούν απειλή για μελλοντικές αποστολές. Η επίτευξη βιωσιμότητας από το διάστημα είναι ένα διαφορετικό ερώτημα - αυτό εξετάζει πώς το διάστημα μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη ενός καθαρότερου, δικαιότερου και ασφαλέστερου πλανήτη Γη. Αυτό περιλαμβάνει τη μέτρηση της κλιματικής αλλαγής, τον εντοπισμό της ρύπανσης στη στεριά και τη θάλασσα, τη στήριξη της γεωργίας στις αναπτυσσόμενες χώρες – ένας ατελείωτος κατάλογος Από τους 169 στόχους που αποτελούν τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, 65 επωφελούνται άμεσα μέσω δορυφόρων παρατήρησης της Γης και σχετικών τεχνολογιών.

https://www.worldspaceweek.org/world-space-week-highlights/

https://www.iau.org/public/oao/100-hours-of-astronomy/


Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος 2022, το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης διοργανώνει εκδήλωση στο Τμήμα Φυσικής, την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022, μεταξύ 18:00-22:00 (είσοδος από την κεντρική πύλη του τμήματος).

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν φοιτητές από την Αστρονομική Ομάδα Φοιτητών Πανεπιστημίου Κρήτης, διδακτορικοί φοιτητές, καθώς και εθελοντές, ετοιμάζοντας εκπαιδευτικές δράσεις με θέμα το Διάστημα, για μικρούς και μεγάλους, με ελεύθερη είσοδο.
Οι εν λόγω δράσεις θα αφορούν άτομα από 6 ετών και άνω.
Κρίνεται σκόπιμο η διεξαγωγή της εκδήλωσης να πραγματοποιηθεί με έως 150 άτομα συνολικά, συνεπώς καλείστε να δηλώσετε έγκαιρα την παρουσία σας με προκράτηση, διότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα, πατήστε εδώ.
Για τυχόν ερωτήσεις/διευκρινίσεις E-mail: pevangelop@ia.forth.gr και τηλ: 2810394201

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος είναι ένας διεθνής εορτασμός της επιστήμης, της τεχνολογίας και της συμβολής τους στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του ανθρώπου. Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε το 1999 ότι η Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος θα εορτάζεται κάθε χρόνο από τις 4 έως τις 10 Οκτωβρίου. Αυτές οι ημερομηνίες τιμούν δύο γεγονότα:

α) 4 Οκτωβρίου 1957: Εκτόξευση του πρώτου τεχνητού δορυφόρου της Γης, του Sputnik 1, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την εξερεύνηση του διαστήματος
β) 10 Οκτωβρίου 1967: Η υπογραφή της Συνθήκης για τις Αρχές που διέπουν τις Δραστηριότητες των Κρατών στην Εξερεύνηση και τις Ειρηνικές Χρήσεις του Απώτερου Διαστήματος, συμπεριλαμβανομένης της Σελήνης και των άλλων Ουράνιων Σωμάτων.

Οι εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος πραγματοποιούνται σε όλον τον κόσμο σε σχολεία, πανεπιστήμια, επιστημονικά κέντρα, πλανητάρια, μουσεία, εταιρείες κλπ. Το 2021 έλαβαν χώρα πάνω από 6418 δράσεις παγκοσμίως σε 96 χώρες.

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα: https://www.worldspaceweek.org/
Στην παραπάνω ιστοσελίδα έχει δηλωθεί η αντίστοιχη εκδήλωση του ινστιτούτου:

 

https://www.worldspaceweek.org/events/event-details/?eventID=53941

https://astro.planitario.gr/pagkosmia-evdomada-diastimatos-2022-institouto-astrofysikis-ite/

https://www.iau.org/public/oao/100-hours-of-astronomy/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου