Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Βιολογικό πείραμα Food from Spirulina,


Κλήση εν πτήση με το Διαστημικό Σταθμό
6 Μαΐου 2015
Η σπιρουλίνα ήταν το θέμα συζήτησης τις δύο τελευταίες εβδομάδες αφού περίπου 600 μαθητές από την Ελλάδα, τη Σουηδία και το Βέλγιο συμμετείχαν σε μια κλήση εν πτήση με την αστροναύτη της ESA Σαμάνθα Κριστοφορέτι πριν δέκα ημέρες. Για τους 200 μαθητές που επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο, η ζωή και η έρευνα των αστροναυτών αποτελούν πηγή έμπνευσης για την επαγγελματική τους πορεία και παράλληλα πρότυπο για μια υγιεινή ζωή. 
Από τα τέλη του περασμένου έτους, τα σχολεία σε όλη την Ευρώπη συμμετείχαν στο βιολογικό πείραμαFood from Spirulina, το οποίο απευθυνόταν σε μαθητές ηλικίας 14-16 και εκτέλεσαν ένα πείραμα σε σχέση με το κυανοβακτήριο Arthrospira platensis, γνωστό ως σπιρουλίνα. Στο πλαίσιο του προγράμματος εκπαίδευσης και ενημέρωσης της Σαμάνθα, το Γραφείο Εκπαίδευσης της ESA ανέπτυξε σε συνεργασία με επιστήμονες της ESA ένα πειραματικό κιτ για χρήση μέσα στην τάξη, το οποίο εστιάζει στις βασικές αρχές της έρευνας αιχμής του - 25 χρόνων - έργου Micro-Ecological Life Support System Alternative (MELiSSA). Η συνομιλία με τη Σαμάνθα ήταν το επιστέγασμα αυτής της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Όλα τα παιδιά που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση της κλήσης εν πτήση μετείχαν σε μια ημέρα γεμάτη με πολλά πειράματα σχετικά με το διάστημα, δραστηριότητες και επιστημονικές διαλέξεις.

Οι Έλληνες μαθητές στην κλήση εν πτήση με τη Σαμάνθα
Στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τον Ήλιο με το τηλεσκόπιο της αστρονομικής ομάδας φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης και να πραγματοποιήσουν ανάλυση του ηλιακού φωτός με φασματοσκόπια του 1ου ΕΚΦΕ Ηρακλείου. Παρακολούθησαν επίσης ενδιαφέρουσες επιστημονικές ομιλίες σχετικά με την εκπαίδευση και τη ζωή των αστροναυτών αλλά και τις μαύρες τρύπες. Ενώ, σε κάθε κέντρο παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των πειραμάτων καθώς και η αποστολή της Σαμάνθα στον Σταθμό.
Έπειτα από μερικά λεπτά αγωνιώδους αναμονής περιμένοντας  να ξεκινήσει η σύνδεση, οι μαθητές από τις τρεις χώρες άρχισαν να βλέπουν τη Σαμάνθα να αιωρείται στη μονάδα Columbus στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ένας ένας οι μαθητές από την Ελλάδα, το Βέλγιο και τη Σουηδία, άρχισαν να κάνουν ερωτήσεις στα αγγλικά, με τη Σαμάνθα να απαντάει σε όσες περισσότερες μπορούσε σε αυτή τη σύντομη 20λεπτη βιντεοκλήση. Ερωτήσεις με γεύση Food from spiroulina ήταν φυσικά μέρος της κλήσης με τους μαθητές να θέλουν να μάθουν περισσότερα σχετικά με την παραγωγή οξυγόνου από σπιρουλίνα, τη χρήση της ως βιώσιμη πηγή τροφής στο διάστημα αλλά και γενικά για τη διατροφή των αστροναυτών.
Πολλές ερωτήσεις απαντήθηκαν και πολλά πρόσωπα φωτίστηκαν από χαμόγελα χαράς καθώς η Σαμάνθα χαιρετούσε όλα τα παιδιά πριν επιστρέψει στην κανονική ροή των εργασιών της. 
Όλοι οι μαθητές που συμμετείχαν στην ημερίδα κατάφεραν να πάρουν και κυριολεκτικά μια γεύση από τη διασημότητα της ημέρας, τη σπιρουλίνα, είτε σε διαστημικές μπάρες μούσλι στην Κρήτη, είτε στα σουηδικά smoothies, ή σε βελγικές βάφλες, όλοι οι μαθητές πήγαν στο σπίτι με έχοντας ικανοποιήσει την όρεξη τους για επιστήμη.
"Η εμπειρία ξεπέρασε τις προσδοκίες μου! Έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος με τις απαντήσεις της Σαμάνθα σε όλες τις ερωτήσεις μας. Μου έκανε επίσης εντύπωση το πόσο φιλική, ζεστή, προσιτή και ευτυχισμένη ήταν η Σαμάνθα" είπε ο Γιώργος Αγγελάκης, ένας από τους μαθητές που είχε την τύχη να απευθύνει τη δική του ερώτηση στη Σαμάνθα.

Food from Spirulina, η κλήση εν πτήση με τη Σαμάνθα στον Διαστημικό Σταθμό
http://www.esa.int/ell/ESA_in_your_country/Greece/To_pehirama_Food_from_Spirulina_oloklerhotheke_me_mia_synomilhia_me_to_dihastema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου