Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Διαστημικών Πτήσεων


"Είμαι βέβαιος ότι η Διεθνής Ημέρα των Ανθρωπίνων Διαστημικών Πτήσεων θα θυμίσει στην ανθρωπότητα την ανάγκη να εργαστούμε από κοινού για να κατακτήσουμε κοινές προκλήσεις. Ελπίζω ότι θα εμπνεύσει τους νέους, ιδίως να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και να κινηθούν προς τον κόσμο με νέα σύνορα τη γνώση και τη κατανόηση. "

Γενικός Γραμματέας Ban Ki-moon
Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Διαστημικών Πτήσεων

Η Γενική Συνέλευση, με το ψήφισμά του A/RES/65/271 της 7ης Απριλίου 2011, 12 Απρ. αποφασίζει ως *Διεθνή Ημέρα των Ανθρωπίνων Διαστημικών Πτήσεων " να γιορτάζετε κάθε χρόνο σε διεθνές επίπεδο, την αρχή της διαστημικής εποχής για την ανθρωπότητα, επιβεβαιώνοντας τη σημαντική συμβολή της διαστημικής επιστήμης και της τεχνολογίας για την επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης και την αύξηση της ευημερίας των κρατών και των λαών, καθώς και τη διασφάλιση της υλοποίησης της φιλοδοξία τους να διατηρήσουν την γνώση του διαστήματος για ειρηνικούς σκοπούς. "

Η 12 Απρ. 1961 ήταν η ημερομηνία της πρώτης επανδρωμένης διαστημικής πτήσης, που πραγματοποιήθηκε από τον Γιούρι Γκαγκάριν, Σοβιετικό πολίτη. Το ιστορικό αυτό γεγονός άνοιξε το δρόμο για την εξερεύνηση του διαστήματος προς όφελος όλης της ανθρωπότητας. Η Γενική Συνέλευση εξέφρασε τη βαθιά πεποίθηση του κοινού συμφέροντος της ανθρωπότητας για την προώθηση και επέκταση της εξερεύνηση και χρήση του διαστήματος, για όλη την ανθρωπότητα, για ειρηνικούς σκοπούς και για τη συνέχιση των προσπαθειών να επεκταθεί σε όλα τα κράτη τα οφέλη που προκύπτουν από αυτές.

Για την τήρηση αυτού ,έχει οργανωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, Ακαδημαϊκή πρόσκληση για την παρουσίαση των επιπτώσεων, ως πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα. Ως μια παγκόσμια συμμαχία περισσότερα από 800 ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της έρευνας, έχουν δεσμευτεί να υποστηρίξουν τα Ηνωμένα Έθνη, αντιλαμβάνοντες την αποστολή και τις εντολές του.

Στο πλαίσιο αυτής της ημέρας οι μαθητές των σχολείων των Σερρών ,του 4ο Γυμνάσιου και Μουσικού σχολείου ,που πραγματοποιούν εκπαιδευτικό πρόγραμμα *Αστρονομία. Γνωρίζω το απέραντο σύμπαν* θα συνομιλήσουν με τον Σερραίο επιστήμονα καθηγητή της Πυρηνικής Φυσικής του Πανεπιστημίου των Αθηνών κ Θόδωρο Μερτζιμέκη, επιστημονικό υπεύθυνο της Αστροπύλης Σερρών και του Ομίλου Σερρών για UNESCO την Δευτέρα 8 Απριλίου 2013 στις 10.00 το πρωί στο Μουσικό Σχολείο. Η δράση εντάσσεται στη συμμετοχή της ΑΣΤΡΟΠΥΛΗΣ στο *Απρίλιος. Μήνας Αστρονομίας 2013*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου