Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

H Ελλάδα από το Διάστημα: οι Κυκλάδες στο απέραντο γαλάζιο

Τα γαλανά νερά του Αιγαίου πελάγους κυκλώνουν την πλωτή πολιτεία των Κυκλάδων


 

24 March 2011
O μήνας που μας πέρασε ήταν γεμάτος, καθώς στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό συνωστίστηκαν διαστημικά λεωφορεία από την Αμερική, την Ευρώπη, την Ιαπωνία, όσο και τη Ρωσία. Σήμερα όμως, ο Ιταλός αστροναύτης Paolo Nespoli επέστρεψε με νέες φωτογραφίες από τις Κυκλάδες, την ελληνική πολυνησία με τα αμέτρητα μικρά και μεγάλα νησιά.
 
 
Αυτή η λουσμένη στο φως πλωτή πολιτεία, ανάμεσα στο απέραντο γαλάζιο του αρχιπελάγους και του ουρανού, με πλήθος όρμων με ασφαλή μικρά και μεγάλα λιμάνια, προσέφερε άλλωτε αγκυροβόλιο στα πλοία που διέσχιζαν του πανάρχαιους θαλάσσιους δρόμους από τη Δύση προς την Ανατολή. Στο γαλάζιο κόσμο των Κυκλάδων αναζήτησε καταφύγιο στις 19 Μαρτίου και η φωτογραφική ματιά του Ιταλού αστροναύτη.  
 


Μήλος, Κίμωλος και Πολύαιγος
Κάθε νησί φέρει τη δική του συναρπαστική ιστορία και φυλάσσει προσεκτικά τα δικά του ανεξάντλητα μυστικά. Στα νότια των Κυκλάδων, εκεί όπου το νησί της Αφροδίτης, η Μήλος γειτονεύει με την Κίμωλο, διακρίνεται η μικρή Πολύαιγος, αιτία προαιώνιας διαμάχης ανάμεσα στους Μηλίους και τους Κιμώλιους. Οι δύο πλευρές έριζαν για το νησί λόγω του ορυκτού πλούτου του.
Οι σημερινοί του κάτοικοι, που δεν είναι ακριβώς μόνιμοι, δεν μπορούν πια να μισηθούν. Το σύμπλεγμα των τριών Κυκλαδίτικων νησιών έχει πάρει μία θέση ανάμεσα σε εικόνες από διαφορετικές γωνιές της Γης, τις οποίες έχει αναρτήσει ο Paolo Nespoli στο Flickr. Ο Ιταλός αστροναύτης λέει πως η Γη είναι γεμάτη από πανέμορφες εικόνες και ένα από τα πιο ξεχωριστά μοντέλα που θα μπορούσε ποτέ ένας φωτογράφος να ευχηθεί να έχει μπροστά του.
Από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου ζει και εργάζεται τους τελευταίους τρεις μήνες, είναι σχετικά εύκολο να εντοπίσεις διαφορετικές γωνίες που θα ήθελες να φωτογραφίσεις. Ο Paolo Nespoli προσθέτει,όμως, ότι η Γη είναι και ένα δύσκολο μοντέλο, καθώς με την ταχύτητας με την οποία κινoύμαστε, αλλάζει πολύ γρήγορα πρόσωπα. 
http://www.esa.int/esaCP/SEMB4W3UFLG_Greece_0.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου