Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Το πρώτο σήμα αναζήτησης και διάσωσης του Galileo

Το πρώτο σήμα αναζήτησης και διάσωσης του Galileo
25 Ιανουαρίου 2013Η πρώτη ενεργοποίηση ενός πακέτου αναζήτησης και διάσωσης του Galileo δείχνει πως μπορεί να λειτουργεί καλά. Η ενεργοποίηση του αποτελεί την αφετηρία για μια σημαντική επέκταση του διαστημικού δικτύου Cospas-Sarsat, το οποίο προσφέρει βοήθεια σε εναέρια και θαλάσσια σκάφη που βρίσκονται σε κίνδυνο.Το δεύτερο ζευγάρι των Ευρωπαϊκών δορυφόρων πλοήγησης Galileo - που εκτοξεύθηκαν μαζί στις 12 Οκτωβρίου του περασμένου έτους - είναι οι πρώτοι δορυφορικοί σχηματισμοί που θα φιλοξενήσουν επαναλήπτες αναζήτησης και διάσωσης SAR ( SAR  search and rescue repeaters ). Οι επαναλήπτες αυτοί μπορούν να λάβουν σήματα UHF από φάρους έκτακτης ανάγκης που βρίσκονται σε πλοία και αεροσκάφη ή ακόμα και από άτομα, και να τα μεταδώσουν στη συνέχεια στις τοπικές αρχές για να γίνει διάσωση.
Μόλις οι δορυφόροι έφθασαν στις τροχιές τους στα 23.222 χλμ. υψόμετρο, ξεκίνησε μια ενδελεχής εκστρατεία δοκιμής. Η στροφή του επαναλήπτη SAR πάνω στον τρίτο δορυφόρο Galileo έγινε στις 17 Ιανουαρίου.
“Σε αυτό το στάδιο, ο κύριος στόχος μας είναι να ελέγξουμε πως ο επαναλήπτης δεν έχει υποστεί ζημιές από την εκτόξευση” εξηγεί ο μηχανικός της ESA για το Galileo SAR , Igor Stojkovic .
Το σύστημα Cospas-Sarsat
“Η πρώτη μέρα ήταν αφιερωμένη στην ενεργοποίηση του επαναλήπτη και τον έλεγχο της θερμοκρασίας του και των ενεργειακών του προφίλ όπως είχε προβλεφθεί.
“Η επόμενη μέρα περιλάμβανε την αποστολή ενός σήματος προς τον επαναλήπτη χρησιμοποιώντας την κεραία UHF στο Κέντρο Redu της ESA στο Βέλγιο, και στη συνέχεια τη λήψη της σκέδασης από την κεραία L-band ”.
Η κεραία του Redu έχει διάμετρο 20 μ., επομένως το σχήμα του αναμεταδιδόμενου σήματος ελήφθη με μεγάλη λεπτομέρεια σε αναλογία με τον περιβάλλοντα θόρυβο.
"Μπορούμε να μετρήσουμε με ακρίβεια την ισχύ του, το χρόνο που χρειάστηκε για την αναμετάδοση και ούτω καθεξής», προσθέτει ο Igor .
Θα ακολουθήσει πιο λεπτομερής έλεγχος του συστήματος, για να γίνει πλήρης αποτίμηση αυτού του νέου τύπου ωφέλιμου φορτίου ( payload ) SAR που βρίσκεται σε τροχιά.
Galileo
Αυτό το διεθνές σύστημα έχει ήδη προχωρήσει πέρα από την έρευνα της αναζήτησης και διάσωσης για περισσότερο από τρεις δεκαετίες, σώζοντας περίπου 31.000 ζωές κατά τη διάρκεια αυτή.
Το Cospas είναι ένα ρωσικό ακρωνύμιο για το ‘Διαστημικό Σύστημα για την Αναζήτηση Σκαφών σε Κίνδυνο’, και το Sarsat αντιπροσωπεύει το ‘ Search and Rescue Satellite-Aided Tracking ’, στα ελληνικά ‘Εντοπισμός με τη βοήθεια του Δορυφόρου Αναζήτησης και Διάσωσης’. Οι επίγειοι σταθμοί - γνωστοί ως Τερματικά Τοπικού Χρήστη ( Local User Terminals ) - επισημαίνουν την πηγή των σημάτων κινδύνου χρησιμοποιώντας σήματα που αναμεταδίδονται από τους συμμετέχοντες δορυφόρους, και έπειτα ειδοποιούν τις τοπικές αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου