Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Και η 50η εκτόξευση του πύραυλου Ariane 5 ήταν επιτυχής!


printer friendly page
Ariane 5 flies 50th successful launch in a row

Η πτήση VA 208 του πυραύλου Ariane 5
Και η 50η εκτόξευση του πύραυλου Ariane 5 ήταν επιτυχής!
5 August 2012
Η πανσέληνος το βράδυ τις 2 Αυγούστου συνέπεσε με την 50η κατά συνέχεια επιτυχή εκτόξευση του πύραυλου Ariane 5 από την Ευρωπαϊκή βάση εκτόξευσης στη Γαλλική Γουϊάνα. Ο πύραυλος μετέφερε δύο τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους, τους Intelsat 20 and Hylas-2, στην τροχιά που θα τους οδηγήσει στην τελική τουςθέση
Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στις 23.54 ώρα Ελλάδος. Πρόκειται για την πέμπτη εκτόξευση του πύραυλου Ariane 5 μέσα στο 2012, η οποία ακολουθεί σειρά επιτυχημένων εκτοξεύσεων που ξεκίνησε το 2003.
Μαζί με τους δύο δορυφόρους που μετέφερε, ο πύραυλος ύψους 50.5 μέτρων είχε κατά την εκτόξευση συνολική μάζα 780 τόνων. Το περίγειο (το πλησιέστερο στη Γη σημείο) της τροχιάς που ακολούθησε βρισκόταν σε απόσταση 249,5 χιλιομέτρων, ενώ το απόγειο σε απόσταση 35.934 χιλιομέτρων. Η τροχιά του είχε κλίση 6° με τον ισημερινό.
Αφού έφτασε στην τελική θέση του, οι δύο δορυφόροι με την βοήθεια των προωθητικών μηχανών τους μετακινήθηκαν μέχρι την τελική γεωστατική τροχιά τους - όπου θα περιφέρονται γύρω από τη Γη με την ίδια ταχύτητα που αυτή περιστρέφεται και συνεπώς, θα παρεμένουν σταθεροί στο ίδιο σημείο στον ουρανό.

Ariane 5 flies 50th successful launch in a row

Η απογείωση του Ariane 5 με το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα φορτίο
Από τη μία, με μάζα περίπου 6.090 χιλιογραμμαρίων κατά την εκτόξευση, ο Intelsat 20 κατασκευάστηκε από την Space Systems/Loral με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες για λογαριασμό ενός διεθνή φορέα που διαχειρίζεται τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους.
Θα τοποθετηθεί σε γεωστατική τροχιά πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό προκειμένου να αντικαταστήσει τους δορυφόρους Intelsat 7 και 10, και να προσφέρει προηγμένες υπηρεσίες, όπως μετάδοση δεδομένων, ήχου και βίντεο, στην Ευρώπη, στην Αφρική, στη Ρωσία και στη Μέση Ανατολή.
Από την άλλη, με μάζα περίπου 3.325 χιλιογραμμαρίων κατά την εκτόξευση, ο Hylas-2 κατασκευάστηκε από την Avanti Communications με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο για λογαριασμό της Αμερικανικής εταιρείας Orbital Sciences Corporation.
Θα τοποθετηθεί σε γεωστατική τροχιά πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό και θα εκμεταλλευτεί το μεγάλο εύρος της ζώνης συχνοτήτων Ka για να προσφέρει υπηρεσίες ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο και αμφίδρομης μετάδοσης δεδομένων στην Ευρώπη, στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Οι δύο δορυφόροι μαζί με τις βοηθητικές υποδομές υποστήριξης είχαν συνολική μάζα που έφτανε τα 10.183 χιλιόγραμμα, ένα νούμερο ρεκόρ για τον πύραυλο Ariane 5.


Ariane 5 VA208 transferred to launchpad
Ο πύραυλος Ariane 5 στην εξέδρα εκτόξευσης

Το χρονικό της πτήσης VA 208
 
Αρχικά πυροδοτήθηκε η κεντρική προωθητική μηχανή του πυραύλου Ariane 5, η οποία λειτουργεί με κρυογονικά υγρά καύσιμα. Επτά δευτερόλεπτα μεσολάβησαν μέχρι να πυροδοτηθούν οι προωθητικές μηχανές στερεών καυσίμων και ο πύραυλος απογειώθηκε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου αργότερα.
Οι προωθητικές μηχανές στερεών καυσίμων αποχωρίστηκαν 2 λεπτά και 21 δευτερόλεπτα μετά την πυροδότηση της κεντρικής μηχανής, ενώ η ασπίδα προστασίας από την επίδραση της ατμόσφαιρας κατά την άνοδό του πυραύλου απομακρύνθηκε 3 λεπτά και 16 δευτερόλεπτα αργότερα.
Η λειτουργία της κεντρικής μηχανής του πυραύλου διακόπηκε 8 λεπτά και 57 δευτερόλεπτα μετά την πυροδότησή της· έξι δευτερόλεπτα αργότερα αποχωρίστηκε από το ανώτερο τμήμα όπου βρίσκονταν οι δύο δορυφόροι που μετέφερε ο Ariane 5.


Τέσσερα δευτερόλεπτα μετά τον αποχωρισμό του ανώτερου τμήματος του πυραύλου, πυροδοτήθηκε η προωθητική μηχανή του που λειτούργησε επίσης με κρυογονικά καύσιμα για να συνεχιστεί το ταξίδι του.
25 λεπτά και 25 δευτερόλεπτα μετά την πυροδότηση της κεντρικής μηχανής, και ενώ ο πύραυλος κινούνταν με ταχύτητα 9.352 m/s (ή 33.667,2 km/h) σε ύψος περίπου 658 χιλιομέτρων επιτεύχθηκαν οι συνθήκες που του επέτρεψαν να προσεγγίσει τη γεωστατική τροχιά.
Τέλος, 28 λεπτά και 1 δευτερόλεπτο μετά την πυροδότηση της κεντρικής μηχανής, ο δορυφόρος Intelsat 20 απομακρύνθηκε από το ανώτερο τμήμα του Ariane 5, και 6 λεπτά και 16 δευτερόλεπτα αργότερα τον ακολούθησε ο Hylas-2.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου