Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Ανδρέας Παπαλάμπρου http://www.astrovox.gr

 Αγαπητοί φίλοι του AstroVox,

Αυτές τις ημέρες, ο πλανήτης Άρης θα βρεθεί σε αντίθεση, δηλαδή ο Άρης, ο Ήλιος και η Γη θα βρίσκονται στην ίδια ευθεία με τη Γη ανάμεσα στα άλλα δύο ουράνια σώματα. Το φαινόμενο, που έχει περίοδο περίπου 26 μήνες, σηματοδοτεί κοντινά περάσματα του κόκκινου πλανήτη από τη Γη δηλαδή ο Άρης θα είναι λαμπρότερος και μεγαλύτερος στον ουρανό και σε καλύτερη θέση για παρατήρηση σε σχέση με άλλες χρονικές στιγμές. Τις επόμενες ημέρες, ο Άρης θα ανατέλλει περίπου με τη δύση του ήλιου και θα είναι ορατός όλο το βράδυ ως ένα πορτοκαλοκόκκινο αντικείμενο με σταθερό φως κάτω από τον αστερισμό του Λέοντα (δείτε συνημμένη φωτό), φωτεινότερο από τα άστρα της περιοχής. Μεσουρανεί λίγο μετά τις 00:30 τα μεσάνυχτα, περίπου στις 60 μοίρες ψηλά στο νότιο ουρανό. Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να προσανατολιστείτε στον ουρανό από τον χάρτη που υπάρχει ως link στην κεντρική σελίδα του AstroVox.

Η απόσταση του Άρη από τη Γη μεταβάλλεται συνέχεια και μόνο κοντά στις αντιθέσεις πλησιάζει αρκετά ώστε να μπορούν οι παρατηρητές να διακρίνουν καθαρά στοιχεία της επιφάνειάς του. Αυτή η ελάχιστη απόσταση, όμως, δεν είναι ίδια σε κάθε αντίθεση καθώς εξαρτάται από τη θέση των τροχιών όπου θα σημειωθεί. Η αντίθεση του 2012 δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή καθώς είναι κοντά στο σημείο όπου οι τροχιές απέχουν περισσότερο, παρόμοια με την αντίθεση του 2010, όμως δεν παύει να αποτελεί μια άριστη ευκαιρία για παρατήρηση του Άρη η οποία δίνεται για κάποιο διάστημα πριν και μετά από τις αντιθέσεις. Ήδη εδώ και μερικούς μήνες οι ερασιτέχνες αστρονόμοι τον παρατηρούν και των φωτογραφίζουν. Είναι φανερή η αυξανόμενη λαμπρότητα του πλανήτη Άρη που αυτές τις ημέρες θα μεσουρανεί στη 1 παρά είκοσι τα ξημερώματα και θα έχει φαινόμενο μέγεθος περίπου -1.2. Η φαινόμενη διάμετρός του θα φτάσει τα 13.9 δεύτερα λεπτά του τόξου στο σημείο εγγύτερης προσέγγισης στη Γη (5 Μαρτίου, με την αντίθεση να είναι στις 3 Μαρτίου), ελαφρά μικρότερη από την προπέρσινη αντίθεση. Όσοι παρατηρήσατε τον Άρη πρόπερσι στην αντίθεση, μπορείτε να περιμένετε κάτι αντίστοιχο και φέτος.

Ο Άρης είναι ένα πλανήτης με ιδιαίτερες προκλήσεις τόσο στην παρατήρηση όσο και στη φωτογράφηση και οι φίλοι του ουρανού σίγουρα πρέπει να στρέψουν και εκεί την προσοχή τους τις επόμενες ημέρες. Υψηλή μεγέθυνση, παρατήρηση όταν θα είναι σταθερή η ατμόσφαιρα και το δυνατόν μεγαλύτερο τηλεσκόπιο προτείνονται ενώ μπορούν προαιρετικά να χρησιμοποιηθούν και φίλτρα πλανητικής παρατήρησης. Με κιάλια δεν είναι δυνατό να διακρίνει κανείς λεπτομέρειες στην επιφάνειά του.

Οι επόμενες αντιθέσεις θα είναι καλύτερες, πάντως, με αποκορύφωμα το 2018 όταν και ο Άρης θα έχει φαινόμενη διάμετρο 24.31 δεύτερα λεπτά, τη δεύτερη μεγαλύτερη μετά την αντίθεση του 2003 για 45 χρόνια. Μέχρι τότε, όμως, θα εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία και θα παρατηρήσουμε τον Άρη έστω και σε λίγο μικρότερη φαινόμενη διάμετρο.

Αναλυτικές πληροφορίες για την επερχόμενη αντίθεση:
http://www.alpo-astronomy.org/jbeish/2012_MARS.htm

Σχετική συζήτηση στο AstroVox:
http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=15894

Μια σχετική παρουσίαση:
http://www.youtube.com/watch?v=yoAgofnW9fM

Υπενθυμίζουμε ότι μπορείτε να ενημερώνεστε για αστρονομικά γεγονότα από το AstroVox και μέσω κοινωνικών δικτύων:
http://twitter.com/astrovoxgr
http://www.facebook.com/astrovox

Καλές παρατηρήσεις σε όλους!
Ανδρέας Παπαλάμπρου
http://www.astrovox.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου