Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Η Ευρώπη ετοιμάζεται για την εκτόξευση του πρώτου πυραύλου Soyuz

printer friendly page
O πύραυλος Soyuz VS01


 
18 October 2011
Ο πρώτος πύραυλος Soyuz που θα εκτοξευθεί από το Ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο στη Γαλλική Γουϊάνα έχει πάρει τη θέση του στην εξέδρα εκτόξευσης. Η αντίστροφη μέτρηση για την εκτόξευση του πυραύλου που θα μεταφέρει τους πρώτους δορυφόρους του Ευρωπαϊκού συστήματος πλοήγησης Galileo θα αρχίσει στις 20 Οκτωβρίου.
 
Εικόνες μπορείτε να βρείτε εδώ.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πύραυλος Soyuz, ο οποίος αποτελείται από τρία επίπεδα, τοποθετήθηκε σε οριζόντια θέση στο ειδικό όχημα που τον μετέφερε από το κτίριο συναρμολόγησης στην εξέδρα εκτόξευσης πάνω σε ράγες. Στη συνέχεια, ανασηκώθηκε σε κατακόρυφη θέση και ετοιμάστηκε για την εκτόξευση.  


O πύραυλος Soyuz VS01 κατά τη μεταφορά του στην εξέδρα εκτόξευσης
Οι δύο πρώτοι δορυφόροι για την φάση της επικύρωσης του συστήματος πλοήγησης Galileo σε τροχιά, τοποθετήθηκαν στο ανώτερο τμήμα του πυραύλου Soyuz, ένα Fregat-MT προσαρμοσμένο στις ανάγκες του Galileo.
Το Fregat-MT είχε μεταφερθεί και τοποθετηθεί την προηγούμενη ημέρα στην κορυφή του πυραύλου Soyuz, ο οποίος είχε ήδη πάρει τη θέση του στην εξέδρα εκτόξευσης του Ευρωπαϊκού διαστημικού κέντρου.
Το 52 μέτρων μεταλλικός σκελετός, ο οποίος σχεδιάστηκε ειδικά για τις προετοιμασίες της εκτόξευσης του πυραύλου Soyuz, προστατεύει τους δορυφόρους από την υγρασία που χαρακτηρίζει το τροπικό κλίμα στη Γαλλικής Γουϊάνας.
 

O πύραυλος Soyuz στην εξέδρα εκτόξευσης

Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιήθηκε η τελική πρόβα για την εκτόξευση του πυραύλου Soyuz, η οποία συμπεριλάμβανε και τις προετοιμασίες για τον εφοδιασμού του με καύσιμα, ο οποίος θα ξεκινήσει τέσσερις και μισή ώρες πριν την εκτόξευση.
Η εκτόξευση που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου θα είναι ιστορική για δύο λόγους: θα είναι η πρώτη φορά που ρωσικός πύραυλος Soyuz εκτοξεύεται από διαστημικό κέντρο διαφορετικό από το κοσμοδρόμιο του Baikonur στο Καζακστάν ή του Plesetsk στη Russia, αλλά και η πρώτη εκτόξευση δορυφόρων του Ευρωπαϊκού συστήματος πλοήγησης Galileo.
Οι πύραυλοι Soyuz, οι οποίοι είναι κατάλληλοι για την εκτόξευση φορτίων μεσαίου βάρους, θα προστεθούν στην Ευρωπαϊκή οικογένεια πυραύλων εκτόξευσης Ariane και Vega για να βελτιώσει την ευελιξία και ανταγωνιστικότητα της.
 


Το ανώτερο τμήμα του πυραύλου Soyuz κατά τη μεταφορά του στην εξέδρα εκτόξευσης
Τον επόμενο χρόνο, ένα δεύτερο ζεύγος δορυφόρων θα τοποθετηθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη προκειμένου να επιδείξει τις δυνατότητες του συστήματος πλοήγησης Galileo πριν την τελική διαμόρφωση της πλήρους συστοιχίας του, η οποία θα περιλαμβάνει 30 δορυφόρους. Η δέσμη των πρώτων τεσσάρων δορυφόρων, η οποία σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από μία κοινοπραξία που συντονίζει η EADS Astrium Germany, θα αποτελέσει τον πυρήνα του συστήματος πλοήγησης Galileo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου