Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Παγόβουνα αποκολλήθηκαν από την Ανταρκτική μετά το πέρασμα παλιρροϊκών κυμάτων

 
Ο παράκτιος παγετώνας στον κόλπου Sulzberger
 
10 August 2011
Oι συνέπειες του ισχυρότατου σεισμού που έπληξε την Ιαπωνία τον περασμένο Μάρτιο είναι ορατές μέχρι την Ανταρκτική. Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν νέα παγόβουνα να αποκολλούνται μετά την άφιξη παλιρροϊκών κυμάτων στον κόλπο Sulzberger.
 
Εικόνες που ελήφθησαν από το δορυφόρο της ESA, Envisat, χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες της NASA για να εντοπίσουν τα παγόβουνα, των οποίων το μεγαλύτερο έχει διαστάσεις 6,5 επί 9,5 χιλιόμετρα, ενώ το πάχος του εκτιμήθηκε ότι είναι περίπου 80 μέτρα.
Τα νέα ευρήματα της Kelly Brunt, ειδικού στην κρυόσφαιρα από το Goddard Space Flight Center στο Maryland των Ηνωμένων Πολιτειών και των συνεργατών της, που συσχετίζουν παλιρροϊκά κύματα με τη αποκόλληση παγόβουνων δημοσιεύτηκαν στο Journal of Glaciology τη Δευτέρα.
Μετά τον σεισμό μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας Richter, γιγάντια παλιρροϊκά κύματα σάρωσαν κυριολεκτικά τις ακτές της Ιαπωνίας. Στη συνέχεια, αφού διήνυσαν απόσταση 13.000 χιλιόμετρα, τα κύματα έφτασαν μέχρι τον κόλπο Sulzberger στην Ανταρκτική, όπου προκάλεσαν την αποκόλληση μεγάλων κοματιών πάγου.
Τα παλιρροϊκά κύματα εκτιμάται ότι είχαν ύψος μόλις 30 εκατοστά όταν έφτασαν στον κόλπο Sulzberger, αλλά η συντονισμένη δράση τους είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία τέτοιας τάσης που δημιουργήθηκαν ρωγμές στον παράκτιο παγετώνα.  

Envisat

Ο δορυφόρος Envisat
«Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι δορυφορικές παρατηρήσεις είναι απαραίτητες για την κατανόηση των μηχανισμών και των φαινομένων που κρύβονται πίσω από φυσικές καταστροφές,» τόνισε ο Henri Laur, ο οποίος ηγείται της δορυφορικής αποστολής Envisat. «Τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει ο δορυφόρος Envisat για το σεισμό στην περιοχή Tohoku έχουν αναλυθεί εκτεταμένα από τους επιστήμονες προκειμένου να σχεδιαστεί ένας λεπτομερής χάρτης ο οποίος απεικονίζει τις μεταβολές που έχει υποστεί το ανάγλυφο της Ιαπωνίας μετά το σεισμό.»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου