Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Ένα ακόμα σημαντικό βήμα για το πρόγραμμα GMES


Tην Τετάρτη 15 Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε συμφωνία για τη μεταφορά ενός σημαντικού οικονομικού πακέτου στην ESA που θα καλύψει την πρώτη φάση λειτουργίας του δορυφορικού σκέλους του προγράμματος Global Monitoring for Environment and Security (GMES).
 

Η συμφωνία, η οποία ανέρχεται σε 104 εκατομμύρια ευρώ, υπογράφηκε στα κεντρικά γραφεία της ESA στο Παρίσι από τον Heinz Zourek, Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και τον Jean-Jacques Dordain, Γενικό Διευθυντή της ESA.
H συμφωνία αποτελεί συνέχεια του Ευρωπαϊκού κανονισμού που υιοθετήθηκε τον Οκτώβριο του 2010 για το πρόγραμμα GMES. Το νέο οικονομικό πακέτο μαρτυρά ότι η προηγούμενη συμφωνία είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα και η ESA έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης για την ολοκλήρωση του προγράμματος GMES.
Το πρόγραμμα GMES είναι μία φιλόδοξη προσπάθεια που σκοπό έχει να προσφέρει στα κέντρα λήψεως αποφάσεων ακριβείς όσο και έγκαιρες πληροφορίες που θα βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείρηση του φυσικού περιβάλλοντος, στην κατανόηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, και την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας.  

Sentinel-1

O δορυφόρος Sentinel-1
Καθώς η επιτυχία του προγράμματος GMES βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αξιόπιστα δορυφορικά δεδομένα, στην ESA έχει ανατεθεί η διαχείρηση του δορυφορικού σκέλους. Συνολικά, πέντε ομάδες δορυφόρων Sentinel θα εκτοξευτούν, και τα δεδομένα που θα συλλέγονται θα διατίθενται μαζί με άλλων αποστολών για τις ανάγκες των νέων υπηρεσίων GMES.
Η μεταφορά του οικονομικού πακέτου στην ESA, για το οποίο χρήματα αντλήθηκαν από το Έβδομο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόγραμμα «GMES Initial Operations», θα καλύψει το κενό εώς το 2014, οπότε αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το πολυετές σχέδιο για την οικονομική υποστήριξη του προγράμματος.
Οι πρώτοι δορυφόροι Sentinel θα τεθούν σε τροχιά ανά ζεύγη, προκειμένου να προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή κάλυψη της επιφάνειας της Γης. Το τελευταίο οικονομικό πακέτο θα καλύψει τα έξοδα λειτουργία των πρώτων δορυφόρων μέχρι να εγκριθεί ένα νέο πακέτο στήριξης του προγράμματος GMES από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θα επιτρέψει ακόμα τις εργασίες προετοιμασίας για την εκτόξευση μίας δεύτερης σειράς δορυφόρων που θα δημιουργήσουν ζεύγη με τους δορυφόρους Sentinel που βρίσκονται σε τροχιά.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου