Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

15η Αστροβραδυά 2021!!!!!!!

 Λόγω του Covid 19 στο πλαίσιο της 15ης Αστροβραδυάς θα γιορτάσουμε με μάθημα Αστροφωτογραφίας στο Αστρονομικό Κέντρο Βίκυ Καλογερά 

Δηλώστε συμμετοχή 6932755008 
Ημέρες 20-21-22/Αυγουστου 
Δωρεάν camp απέναντη από το Κέντρο 
 
Παράλληλα 
Ανοιχτη συζήτηση  για τους συμμετέχοντες με θέμα 
https://www.almanac.com/content/full-moon-august

 

Η πλήρης Σελήνη του Αυγούστου φτάνει στο αποκορύφωμά της το πρωί της Κυριακής, 22 Αυγούστου 2021 . Έτσι, φροντίστε να κοιτάξετε τα βράδια του Σαββάτου και της Κυριακής ! Μάθετε γιατί η Πανσέληνος του Αυγούστου πήρε ένα τόσο περίεργο όνομα!

ΠΟΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 2021

Η πανσέληνος του Αυγούστου θα εμφανιστεί για πρώτη φορά τη νύχτα του Σαββάτου, 21 Αυγούστου, πριν φτάσει στο αποκορύφωμα του φωτισμού στις 8:02  π.μ. Ανατολική ώρα την Κυριακή, 22 Αυγούστου. Σε οποιαδήποτε από αυτές τις νύχτες, κοιτάξτε προς τα νοτιοανατολικά μετά το ηλιοβασίλεμα για να ρίξετε μια ματιά στο Σελήνη οξύρρυγχου ανατέλλει.

Γαλάζιο φεγγάρι του Αυγούστου

Αυτή η πανσέληνος είναι επίσης μπλε φεγγάρι! Συγκεκριμένα, είναι μια εποχική Γαλάζια Σελήνη, που σημαίνει ότι είναι η τρίτη από τις τέσσερις πανσέληνους που εμφανίζονται μέσα στην εποχή του καλοκαιριού. Συνήθως, μόνο τρία πανσέληνα συμβαίνουν σε μια εποχή, αλλά όταν οι ημερομηνίες των πανσελήνων και οι ισημερίες και τα ηλιοστάσια ευθυγραμμίζονται ακριβώς, μια τέταρτη πανσέληνος μπορεί να καταφέρει να χωρέσει και στην εποχή. Η τρίτη πανσέληνος της σειράς θεωρείται τότε ότι είναι μια Μπλε Σελήνη. 

Μπορεί επίσης να έχετε ακούσει για έναν άλλο ορισμό της Γαλάζιας Σελήνης: η δεύτερη πανσέληνος να συμβαίνει μέσα σε ένα ημερολογιακό μήνα. Αυτός ο ορισμός τείνει να είναι πιο συνηθισμένος. Διαβάστε περισσότερα για τα Μπλε Φεγγάρια εδώ !

ΓΙΑΤΙ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΦΕΓΓΑΡΙ ΟΞΥΡΡΥΓΧΟΣ;

Τα ονόματα της Πανσελήνου που χρησιμοποιούνται από το  The Old Farmer's Almanac  προέρχονται από πολλά μέρη, συμπεριλαμβανομένων των ιθαγενών Αμερικανών, των Αποικιακών Αμερικανών και των Ευρωπαϊκών πηγών. Παραδοσιακά, κάθε όνομα της πανσέληνου εφαρμόστηκε σε ολόκληρο τον σεληνιακό μήνα κατά τον οποίο συνέβη, όχι μόνο στην πανσέληνο.

Το φεγγάρι των οξύρρυγχων

Η πανσέληνος του Αυγούστου ονομαζόταν παραδοσιακά Σελήνη,  επειδή ο γιγαντιαίος οξύρρυγχος των Μεγάλων Λιμνών και της Λίμνης Champlain πιάστηκαν πιο εύκολα κατά τη διάρκεια αυτού του τμήματος του καλοκαιριού.

Τι είναι ο οξύρρυγχος;

Αυτά τα προϊστορικά ψάρια έχουν εντοπιστεί πριν από περίπου 136 εκατομμύρια χρόνια και πολλοί άνθρωποι τα αποκαλούν «ζωντανά απολιθώματα».

  • Τα θηλυκά χρειάζονται περίπου 20 χρόνια για να ξεκινήσουν την αναπαραγωγή και μπορούν να αναπαραχθούν μόνο κάθε 4 χρόνια. Ωστόσο, μπορούν να ζήσουν έως και 150 χρόνια!
  • Σήμερα, υπάρχουν περίπου 29 είδη παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένου του οξύρρυγχου της λίμνης που βρίσκεται στις Μεγάλες Λίμνες. Έχουν εξελιχθεί σε μέγεθος από το μέγεθος ενός μπάσου σε τεράστιο οξύρρυγχο τόσο μεγάλο όσο ένα Volkswagen.
  • Ο οξύρρυγχος της λίμνης είναι αρκετά σπάνιος σήμερα, λόγω της έντονης υπεραλίευσης τον 19ο αιώνα, της ρύπανσης και των ζημιών στο βιότοπό τους.
  • Η λέξη "οξύρρυγχος" σημαίνει "ο αναδευτήρας", αυτό κάνει αυτό το γιγαντιαίο ψάρι όταν ψάχνει για τροφή.  ανακατεύει τη λάσπη και τη λάσπη στον βυθό του ποταμού και της λίμνης.  Παρατηρήστε το μυτερό ρύγχος και τα αφτικά όργανα που μοιάζουν με μουστάκι κοντά στο στόμα.  Πίστωση: Tennessee Aquarium..jpg
    Η λέξη «οξύρρυγχος» σημαίνει «ο αναδευτήρας», κάτι που κάνει αυτό το γιγαντιαίο ψάρι όταν ψάχνει για τροφή. ανακατεύει τη λάσπη και τη λάσπη στον βυθό του ποταμού και της λίμνης. Παρατηρήστε το μυτερό ρύγχος και τα αφτικά όργανα που μοιάζουν με μουστάκι κοντά στο στόμα. Πίστωση: Ενυδρείο του Τενεσί.

     

    ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΕΛΗΝΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    Το Flying Up Moon  είναι ένας όρος Cree που περιγράφει την εποχή που τα νεαρά πουλιά είναι τελικά έτοιμα να κάνουν το άλμα και να μάθουν να πετούν. 

    Το Moon Moon  (Algonquin, Ojibwe), το  Harvest Moon  (Dakota) και το  Ricing Moon  (Anishinaabe) υποδηλώνουν ότι αυτή είναι η ώρα για τη συλλογή ωριμασμένων καλλιεργειών. Στο ίδιο μήκος κύματος, οι άνθρωποι των Assiniboine ονόμασαν αυτήν την περίοδο  Black Cherries Moon , αναφερόμενοι στο πότε ωριμάζουν τα τσοκερί.

    Οι άνθρωποι Tlingit του Βορειοδυτικού Ειρηνικού αποκαλούσαν παραδοσιακά αυτή την εποχή της  Σελήνης Mountain Shadows .

    Δείτε όλα τα ονόματα της Πανσέληνου και τις έννοιές τους .

    ΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 2021

    Δείτε παρακάτω ημερομηνίες και ώρες φάσης Σελήνης. Σημείωση: Όλες οι ημερομηνίες και ώρες είναι ET . Μεταβείτε στο Ημερολόγιο Φάσης της Σελήνης για τη ζώνη ώρας σας .

    ΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 2021

    Νέα Σελήνη: 8 Αυγούστου, 9:50 π.μ
    Πρώτο τέταρτο: 15 Αυγούστου, 11:21 π.μ
    Πανσέληνος: 22 Αυγούστου, 8:02 π.μ
    Τελευταίο τέταρτο: 30 Αυγούστου, 3:15 π.μ

https://www.almanac.com/content/full-moon-august

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου