Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Η κ Βίκυ Καλογερά τιμάται απο τους συμπολίτες της !




Η Βίκυ Καλογερά γεννήθηκε στις Σέρρες, όπου έζησε τα παιδικά και μαθητικά της χρόνια. Το 1992 πήρε Πτυχίο Φυσικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το 1997 έκανε το Διδακτορικό της στην Αστρονομία στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στην Ουρμπάνα. Στη συνέχεια έγινε μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Κέντρο Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Το 2001 έγινε Επίκουρη Καθηγήτρια Φυσικής και Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern.
Είναι συνιδρύτρια και διευθύντρια του Κέντρου Διεπιστημονικής Εξερεύνησης και Έρευνας στην Αστροφυσική (CIERA), φέροντας επίσης και τον τίτλο της διακεκριμένης καθηγήτριας στο Τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας στην έδρα  Daniel I.Linzer του Κολλεγίου Τεχνών και Επιστημών του Weinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στις Η.Π.Α.
Η κα. Καλογερά είναι η επικεφαλής αστροφυσικός στην Επιστημονική Κοινοπραξία LIGO, όπου LIGO τα τηλεσκόπια που πρώτα ανίχνευσαν βαρυτικά κύματα το 2015. Ως ειδικός στην αστροφυσική των μαύρων οπών και των αστέρων νετρονίων, καθώς και στην ανάλυση δεδομένων LIGO, η κα. Καλογερά είναι μέλος της εν λόγω επιστημονικής κοινοπραξίας για περισσότερα από 15 χρόνια, ενώ το 2018 εξελέγη μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Στην έρευνά της γύρω από την αστροφυσική περιλαμβάνονται μέθοδοι από τα εφαρμοσμένα μαθηματικά, τη στατιστική και την πληροφορική, καθώς και εκτεταμένη χρήση υπολογιστικών συστημάτων υψηλής απόδοσης. Παράλληλα με τη μελέτη των βαρυτικών κυμάτων η κα. Καλογερά μελετά επίσης τον σχηματισμό και την εξέλιξη των αστέρων και των «υπολειμμάτων» τους που ανιχνεύονται ως ακτίνες Γάμμα, ακτίνες Χ και παλλόμενες ουράνιες ραδιοπηγές στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, σε μια ευρεία κλίμακα αστρικών περιβαλλόντων.
Για το ερευνητικό της έργο της έχουν απονεμηθεί αρκετά βραβεία, με πιο πρόσφατο το Βραβείο Αστροφυσικής Heineman για το έτος 2018 από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Φυσικής και την Αμερικανική Αστρονομική Εταιρεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου