Κυριακή 22 Μαΐου 2011

τα ίχνη ... των κουνουπιών


Η πρωτοβουλία Vecmap σκοπό έχει την παρακολούθηση των πληθυσμών κουνουπιών σε όλη την Ευρώπη. Η προσπάθεια αυτή που ξεκίνησε το 2009 από το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ολλανδία είναι εστιασμένη σε κουνούπια φορείς επικίνδυνων ασθενειών για τη δημόσια υγεία.

Για αυτό το λόγο, η πρωτοβουλία Vecmap επεκτείνεται σε περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες όπου οι πληθυσμοί των κουνουπιών θα μελετηθούν δοκιμαστικά στη διάρκεια των θερινών μηνών πριν να αρχίσει η ευρεία χρήση της υπηρεσίας.  


Ο παρουσία κουνουπιών σε μία περιοχή, η αύξηση του πληθυσμού τους και οι κίνδυνοι που εγκυμονούν είναι γενικά δύσκολο να προβλεφθούν. Οι συνθήκες που ευνοούν την αναπαραγωγή τους διαφέρουν από είδος σε είδος. Η λεπτομερής αποτίμηση των περιβαλλοντικών συνθηκών είναι συνεπώς απαραίτητη.
Η ESA έχει προσκαλέσει τρεις ιδιωτικές εταιρείες να συνεισφέρουν στην επέκταση της πρωτοβουλίας Vecmap, αναλαμβάνοντας την επικοινωνία με τους μελλοντικούς χρήστες με συντονιστή το National Institute for Public Health and the Environment (RIVM) στην Ολλανδία.
Οι χάρτες με το βαθμό κινδύνου εξάπλωσης ασθενείων που σχεδιάζονται στα πλαίσια της πρωτοβουλίας Vecmap θα είναι διαθέσιμοι σε όλες τις δημόσιες αρχές και επαγγελματίες.
«Πρόκειται για μία «υπηρεσία μία στάσης» για τη χαρτογράφηση πληθυσμών κουνουπιών,» εξηγεί η Δρ Marieta Braks του εργαστηρίου ιατρικής εντομολογίας στο RIVM.
 
  Συγκεκριμένα, δορυφορικές παρατηρήσεις της Γης συνδυάζονται με μετρήσεις της βλάστησης, της θερμοκρασίας, της υγρασίας και των υδάτινων πόρων από το έδαφος. Οι τελευταίες μεταφέρονται μέσω φορητών υπολογιστών και τηλεφωνικών συσκευών σε μία κεντρική βάση δεδομένων, αφού πρώτα προσδιοριστεί η θέση τους με τη βοήθεια δορυφορικών συστημάτων πλοήγησης.
Της πρωτοβουλίας Vecmap ηγείται η Βελγική εταιρεία Avia-GIS, η οποία ειδικεύεται στη διαχείρηση κινδύνου, ενώ συμμετέχουν ακόμα η Βρετανική εταιρεία ERGO και η γαλλική MEDES. Με δορυφορικές παρατηρήσεις της Γης συνεισφέρει η Βελγική εταιρεία VITO και η Ολλανδική EARS, και την επικοινωνία με τους χρήστες της υπηρεσία το RIVM
http://www.esa.int/esaCP/SEMZXSMSNNG_Greece_0.html
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου